Spela videoklipp

Den svenska e-handeln  växte under pandemiåret 2020 med 40 procent, en ökning med 35 miljarder kronor.

Det visar Postnords rapport E-barometern, intressant läsning som du kan ladda ner här.

Av den totala detaljhandeln i Sverige står nu e-handeln för 14 procent och det märks på att betydligt fler konsumenter än tidigare nu handlar på nätet. ”En stor del av ökningen kommer sig av att väldigt många äldre konsumenter har börjat e-handla, i många fall av ren nödvändighet på grund av oro för smittspridning”, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Den produktkategori som vuxit allra mest är dagligvaror, vars försäljning på nätet ökat med 95 procent. Näst högst var tillväxten i kategorin skönhet och hälsa, där apotekshandeln ingår, som växte med 59 procent.

Alla stora e-handelsplattformar erbjuder olika typer av möjligheter att exportera data. Utmaningen för oss ekonomer som ska stämma av detta innebär ofta stora transaktionsmängder och att kopplingen mellan transaktionerna som bokförs i ekonomisystemet ska matchas mot posten i e-handelsplattformen, och till sist det som sätts in på e-handlarens bankkonto.

Enklare bokföring av Klarna, PayEx med flera

Det händer mycket på marknaden för nätbetalningar, aktörer som tex Klarna, Swedbank Pay (PayEx) och Adyen erbjuder smarta lösningar för att hjälpa företag att ta betalt av sina kunder. Dessa transaktioner hamnar till slut på företages bankkonto.

Behoven av fristående avstämningssystem varierar stort beroende på hur uppsättningen är gjord. Erfarenheten som Prickas konsulter har gjort efter att ha hjälpt ett stort antal företag som jobbar med just e-handel är att med rätt filer från e-handelsplattform och betalväxel kan man på ett enkelt sätt verifiera att betalningarna stämmer.

Smartare kontoavstämning med Pricka

Med Pricka Konto kan du enkelt läsa in transaktioner från alla dessa leverantörer som du sedan prickar med automatiska avstämningsregler. Med en enkel avstämningsmodell kan du hantera både brutto- och nettoredovisning, och till och med skapa en bokföringsfil för både diffar och avgifter?

Kontakta mig om du vill veta mer!

Kenneth Klaar

Jag hjälper dig att hitta rätt lösning för just ditt företag. På Pricka värdesätter vi ett nära samarbete med våra kunder och vi är aldrig längre bort än ett telefonsamtal om det är något du undrar över.